Ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντούσαν οι κατασκευαστές κιθάρων παλαιότερα, είναι το γνωστό σκέβρωμα των μπράτσων. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η μεταβολή της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή ακόμα και την αλλαγή της διαμέτρου των χορδών. Εδώ και πολλά χρόνια, έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα αυτό με την τοποθέτηση ενός σίδερου κατά μήκους και εσωτερικά του μπράτσου, γνωστό σαν Truss Rod.
Παρατηρώντας διάφορα όργανα, θα συναντήσουμε διάφορους τύπους Truss Rods. Κάποια έχουν την κατάληξή τους στο headstock, ενώ άλλα στην άκρη του μπράτσου στο σημείο που συναντά το σώμα. Άλλα ελέγχουν μόνο την κυρτότητα του μπράτσου, αφήνοντας στην τάση των χορδών να ρυθμίζει την κοιλότητα, ενώ κάποια άλλα ρυθμίζουν και την κυρτότητα και την κοιλότητά του. Πάντως όσα διαφορετικά Truss Rods και να συναντήσουμε, όλα έχουν ένα κοινό σκοπό: τη διατήρηση του μπράτσου μας στη σωστή ισορροπία.
Ο πιο σωστός τρόπος για να ελέγξουμε το μπράτσο μας είναι να τοποθετήσουμε την κιθάρα κάθετα και κοιτώντας το μπράτσο από το headstock προς το σώμα να ελέγξουμε την ευθεία του. (Photo 1). Κάποιος όχι ιδιαίτερα έμπειρος ίσως να δυσκολευτεί λίγο στην αρχή, αλλά με λίγη προσπάθεια δεν θα έχει πρόβλημα.
Ένας άλλος τρόπος ελέγχου του μπράτσου είναι να τοποθετήσουμε το όργανο οριζόντια σε ένα πάγκο και πατάμε ταυτόχρονα τη χορδή στο πρώτο και τελευταίο τάστο (ή στο πρώτο και στο τάστο όπου ενώνεται το μπράτσο στο σώμα). Κρατώντας λοιπόν πατημένη τη χορδή στα δύο αυτά σημεία, παρατηρούμε την απόσταση που έχει η χορδή από τα υπόλοιπα τάστα κατά μήκους της ταστιέρας (Photo 2).
Αν και αυτός ο τρόπος φαίνεται πιο εύκολος, δεν προτείνεται καθόλου. Φθαρμένα τάστα ή άσχημα τοποθετημένα θα μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.
Αφού λοιπόν έχουμε ελέγξει την κατάσταση του μπράτσου μας, τα υπόλοιπα είναι πλέον απλά. Στην περίπτωση που το μπράτσο κάνει καμπούρα, τότε ξεσφίγγουμε λίγο τη βίδα του truss rod (Photo 3). Στην αντίθετη περίπτωση που το μπράτσο κάνει κοιλιά, σφίγγουμε τη βίδα και ελέγχουμε πάλι το μπράτσο με τον τρόπο που εξηγήσαμε ήδη (Photo 4).
Τελειώνοντας θα πρέπει να κάνουμε δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Πάντα η κιθάρα θα πρέπει να είναι κουρδισμένη στον τόνο της όταν κάνουμε τον έλεγχο. Επίσης ποτέ δε πρέπει να σφίγγουμε υπερβολικά τη βίδα του truss rod, γιατί υπάρχει κίνδυνος να την σπάσουμε. Αν γίνει αυτό το κόστος επισκευής θα είναι αρκετά δαπανηρό και πιθανότατα να ξεπεράσει και το κόστος του ίδιου του οργάνου μας.
Πηγές:
http://www.kagmakis.gr
http://www.prsguitars.com
http://customguitarprojects.co.uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου