24/10/12

Προετοιμασία για τη Συναυλία (Οδηγός)





Λίγα είναι τα συναισθήματα που μπορούν να ανταγωνιστούν την χαρά του να παίζεις μουσική ζωντανά μπροστά σε κοινό, αλλά αυτή η χαρά δεν θα έρθει πάντα χωρίς κάποια σωστή και μελετημένη προετοιμασία από την πλευρά σας. Είτε είναι το πρώτο μας live ή το εκατοστό, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε πριν φορτώσουμε τον εξοπλισμό μας με προορισμό το εκάστοτε συναυλιακό spot. 


Για τους αρχάριους, εκτός αν ο στόχος σας είναι να πάθετε κήλη, να καταστρέψετε την ακοή σας και να φύγουνε οι ακροατές σας λόγω εντάσεων που σπάνε τύμπανα, είναι σπάνιες οι φορές που θα χρειαστεί να κουβαλήσετε μαζί σας τον υψηλής ισχύος ενισχυτή σας και την καμπίνα σας μεγέθους ψυγείου σε οποιοδήποτε χώρο εκτός από ένα γήπεδο. Αντίθετα πάρτε μαζί σας έναν χαμηλής ισχύος ενισχυτή με μόνο ηχείο. Αν ο χώρος είναι μικρός, ένας ενισχυτής των 25-watt θα δώσει περισσότερο από αρκετό όγκο για σένα πάνω στη σκηνή και για τους ακροατές στην υπόλοιπη αίθουσα. Εάν η χωρητικότητα είναι πάνω από 200 άτομα και ο εξοπλισμός σας περάσει από κονσόλα ο ηχολήπτης θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο στο να κάνει την μπάντα να ακούγεται καλά εάν η εντάσεις σας δεν υπερβαίνουνε τις εντάσεις των PA ηχείων του εκάστοτε συναυλιακού χώρου.


Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι πρέπει να κουβαλήσετε όλο το rig μαζί σας, τότε προφανώς δεν θα περνάει από το μυαλό σας η εκδοχή του να αφήσετε κάποια από τις κιθάρες σας στο σπίτι, αλλά θα έπρεπε. Μια κιθάρα είναι συνήθως αρκετή εκτός, φυσικά , αν τα κομμάτια σας απαιτούν να χρησιμοποιήσετε ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα ή εφόσον έχετε διαφορετικά κουρδίσματα μεταξύ τον κομματιών σας. Σίγουρα, είναι ωραίο να έχεις την πολυτέλεια να εναλλάσσεσαι μεταξύ μιας Les Paul και μιας Telecaster για τη δημιουργία διαφορετικών ήχων ανάμέσα σε διαφορετικά τραγούδια, αλλά χρειάζεστε πραγματικά τέσσερις κιθάρες επί σκηνής μαζί σας για ένα 45-λεπτό σετ; Θέλετε να χάνετε χρόνο επί σκηνής για να αλλάζετε και να κουρδίζετε κιθάρες; Θέλετε ο τραγουδιστής σας να κινδυνεύσει να γίνει γραφικός προσπαθώντας να καλύψει την αναμονή; 



Αν ωστόσο επιμένετε να πάρετε μαζί σας περισσότερε από μια κιθάρες θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάποιος θα πρέπει να ρίχνει ένα μάτι στον εξοπλισμό σας πριν, μετά και κατά την διάρκεια του show σας, έτσι ώστε να αποτραπεί η περίπτωση κλοπής από τον οποιονδήποτε το επιχειρήσει (αποτελεί συχνό φαινόμενο).
Οπωσδήποτε πάρτε μαζί σας ένα κουρδιστήρι . Οι κιθάρες είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, οπότε αν παίζετε επιθετικά ή απλά κατά την μεταφορά από το σπίτι σας στο αυτοκίνητό σας και στον συναυλιακό χώρο κτλ, αυτές οι αλλαγές υγρασίας και θερμοκρασίας σίγουρα θα επιφέρουν αλλαγές στο κούρδισμα. Ακόμα κι αν μπορείτε να κουρδίσετε με το αυτί πολύ καλά, κανείς δεν θέλει να σας ακούσει να το κάνετε κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Όταν κάνετε εξάσκηση στο σπίτι ή πρόβες με το συγκρότημά σας, μπορείτε να σταματήσετε στη μέση ενός τραγουδιού και να κουρδίσετε την κιθάρα σας σε περίπτωση που είστε εντελώς εκτός τόνου, πράγμα που δεν πρόκειται να έχει καλές συνέπειες εάν το επιχειρήσετε όταν στέκεστε μπροστά από ένα πλήθος ανθρώπων. Ένα κουρδιστήρι bypass που μπορεί να είναι μονίμως συνδεδεμένο μαζί με τα υπόλοιπα πετάλια και μπορεί να δουλέψει σε κατάσταση σίγασης είναι μια καλή λύση. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πεταλιέρα συνήθως οι περισσότερες έχουνε ενσωματωμένα κουρδιστήρια που κάνουνε άψογα την δουλειά αυτή.



Εάν ρίχναμε μια ματιά μέσα στην τσάντα ενός κιθαρίστα που κάνει ζωντανές εμφανίσεις τακτικά είναι πολύ πιθανό να δούμε μερικά ή όλα από τα ακόλουθα:

Έξτρα σετάκια χορδών είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Όταν σπάσει μια χορδή και δεν έχετε μία έξτρα για να την αντικαταστήσετε δεν θα υπάρξει μέρος να κρυφτείτε. Εάν γνωρίζετε ποιες χορδές έχουν την τάση να σπάνε, μπορείτε να αγοράσετε αρκετές σε μονή συσκευασία και να τις έχετε μαζί σας σε κάθε παράσταση. Μια μανιβέλα κουρδίσματος θα σας εξοικονομήσει πολύτιμα δευτερόλεπτα στη σκηνή για να περάσετε την καινούρια χορδή καθώς και ένα κοπτάκι για να αφαιρέσετε πιο εύκολα την παλιά.



Πένες. Είναι πολύ εύκολο να χαθούν, να τις ξεχάσουμε η ακόμα να γλιστρήσει από το χέρι μας εν ώρα δράσης, έτσι την επόμενη φορά που θα είστε σε ένα κατάστημα μουσικών ειδών αγοράστε μερικές έξτρα. Βάλτε μερικές στην τσέπη σας, σφηνώστε τις κάτω από το pickguard σας, ή όπως κάθε rock star κολλήστε τις με ταινία σε μια βάση μικροφώνου. Μια άλλη λύση είναι να κολησετε μια θηκούλα για πένες πίσω από το Headstock.



Καινούριες μπαταρίες των 9-volt για να είσαι σίγουρος ότι τα πετάλια σου και το κουρδιστήρι σου θα είναι στο On.

Πολύπριζο και καλώδιο επέκτασης. Όταν πρόκειται για ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί χώροι δεν έχουν σε αρκετά βολική τοποθεσία πρίζες. Επίσης τα παρεχόμενα πολύπριζα κτλ μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση λόγω της πολυχρησίας, ποδοπατήματα κτλ. 

Κολλητική ταινία. Ίσως χρειαστεί να κολλήσετε καλώδια κάτω στη σκηνή, ή να σημειώσετε ένα σημείο όπου θα έχετε καλό ήχο εσείς ο ίδιος, ή να κρατήστε τα πεντάλ σας σε συγκεκριμένο σημείο.

Μονωτική ταινία. Μπορεί να σας σώσει σε περίπτωση επείγουσας χειρουργικής επέμβαση (γυμνό ή κομμένο καλώδιο κτλ.) βέβαια μπορεί να μην σας χρειαστεί και ποτέ.

Μία επιπλέον ζώνη σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι η αγαπημένη σας ζώνη είναι πίσω στο σπίτι σας στην θήκη της δεύτερης σας κιθάρας ή σε περίπτωση ατυχήματος (να κοπεί - ποτέ δεν ξέρεις).

Καλώδια. Συχνό φαινόμενο από ποδοπατήματα, μπλεξίματα, ειδικά για όσους έχουνε καρέκλα με ροδάκια στο σπίτι και γίνετε το κλασικό πέρασμα από πάνω από το καλώδιο, και γενικά από την πάροδο του χρόνου να φθείρονται. Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχουμε ένα επιπλέον καλώδιο στην τσάντα μας σε περίπτωση που αυτό που χρησιμοποιούμε δεν κάνει καλή ή καθόλου επαφή. Αν δεν το χρειαστείς εσύ ίσως κάποιος άλλος από την μπάντα σου το χρειαστεί. Ποτέ δεν ξέρεις.


Ωτοασπίδες. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανέβεις στη σκηνή με τα αυτιά σας ήδη να σφυρίζουν, οπότε επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι (κατά προτίμηση με τα φίλτρα). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις φοράνε και κατά την διάρκεια του δικού τους σετ.  

Κατσαβίδια-Κλειδιά. Είναι συχνά απαραίτητα μιας και διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν. Έτσι λοιπόν καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα κατσαβίδι για κάθε διαφορετικό τύπο βίδας που ενδέχεται να συναντήσουμε στην κιθάρα μας και στον εξοπλισμό μας γενικότερα. Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουμε το καπάκι της μπαταρίας μας αν έχουμε εγκαταστήσει active μαγνήτες. Να κλειδώσουμε – ξεκλειδώσουμε το Floyd Ross κτλ. 

Ένας φακός είναι χρήσιμος για όταν θα θελήσετε να κάνετε αλλαγές στο πίσω μέρος του ενισχυτή σας ή να βρείτε την πένα που έπεσε πέντε δευτερόλεπτα πριν πέσουν τα φώτα, να ψάξετε ανάμεσα στα πράγματα σας στην τσάντα σας κτλ. 


Γυαλιστικό και πανάκι. Δεν είναι κάτι απαραίτητο αλλά ίσως μερικοί θα θέλανε να το έχουνε στην λίστα τους για να προσφέρουνε λίγη γυαλάδα στην κιθάρα τους πριν ανεβούνε στην σκηνή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar