9/1/13

Χρόνια Πολλά Jimmy Page!



O Τζίμι Πέιτζ (James “Jimmy” Patrick Page) (9 Ιανουαρίου 1944) είναι Άγγλος μουσικός, παραγωγός και συνθέτης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας Led Zeppelin, με την οποία έγινε παγκόσμια γνωστός. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας κιθάρα σε δίσκους διάσημων καλλιτεχνών της εποχής (δεκαετία 1960). Σύντομα έγινε από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς στην Αγγλία. Από το 1966 έως το 1968 βρισκόταν στους Yardbirds, παίζοντας πρώτα μπάσο και στη συνέχεια κιθάρα. Όταν οι Yardbirds διαλύθηκαν, ο Page δεν ήθελε να σταματήσει την καριέρα του και έτσι δημιούργησε τους Led Zeppelin. Με τον θάνατο του ντράμερ του γκρουπ, οι Led Zeppelin διαλύθηκαν και ο Πέητζ ακολούθησε σόλο καριέρα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους κιθαρίστες που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της ροκ μουσικής και της ηλεκτρικής κιθάρας.


  Ο Τζίμι Πέιτζ γεννήθηκε στο Middlesex της Αγγλίας με γονείς τους Τζίμι και Πατρίτσια Πέιτζ. Το 1952 μετακόμισαν στο Feltham και αργότερα πάλι στο Surrey, εκεί όπου ο Πέιτζ βρήκε μια κιθάρα, την οποία λογικά είχαν αφήσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του σπιτιού. Πήρε μερικά μαθήματα κιθάρας κοντά στο Kingston αλλά συνέχισε μόνος του:
«Δεν υπήρχαν πολλοί που να έπαιζαν κιθάρα τότε. Μόνο ένα παιδί στο σχολείο μου, το οποίο μου έδειξε τις βασικές συγχορδίες και έτσι συνέχισα από εκεί μόνος μου, μαθαίνοντας κιθάρα από δίσκους των αγαπημένων μου καλλιτεχνών».

                                               

                             


Οι πρώτες επιρροές του Πέιτζ ήταν ο Scooty Moore και ο James Burton, που έπαιζαν σε ηχογραφήσεις του Elvis Presley. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι το Baby Let’s Play House του Elvis Presley τον έκανε να αρχίσει να παίζει κιθάρα.
Ο Πέιτζ είχε ένα ιδιαίτερο πάθος για το skiffle(δημοφιλής μουσική της εποχής του)και ειδικά για τη folk μουσική. Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το είχε για τη blues μουσική και για κιθαρίστες όπως ο B. B. King, ο Buddy Guy, ο Willie Dixon και ο Freddie King.



Το 1957,στην ηλικία των 13, εμφανίστηκε στην εκπομπή αναζήτησης ταλέντων All Your Own, παίζοντας το Mama Don’t Want To Skiffle Anymore και το In Them Ol’ Cottonfields Back Home. Τότε, ο Πέιτζ είχε δηλώσει ότι ήθελε να κάνει μια βιολογική έρευνα για να βρει θεραπεία για τον καρκίνο.



Ο Πέιτζ δυσκολευόταν να βρει κάποιους μουσικούς με τους οποίους να έπαιζε σε καθημερινή βάση, μέχρι που ρωτήθηκε από τον Neil Christian να τον ακολουθήσει με την μπάντα του με όνομα The Crusaders. Το 1962 όμως, και ύστερα από συνεχείς συναυλίες για 2 χρόνια, αρρώστησε σοβαρά και σταμάτησε τις συναυλίες με τους Crusaders. Όταν ανάρρωσε, αποφάσισε να σταματήσει για λίγο την μουσική του καριέρα και να ασχοληθεί με την άλλη του αγάπη, την ζωγραφική. Όπως αναφέρει ο ίδιος:
«Ταξίδευα με ένα λεωφορείο για δύο χρόνια αφού σταμάτησα το σχολείο και είχα αρχίσει να παίρνω καλά λεφτά. Όμως ήμουν κάπως άρρωστος. Έτσι αποφάσισα να σταματήσω τις συναυλίες και να αφοσιωθώ στην ζωγραφική αφού ήξερα ότι όσο και να ήθελα να παίξω κιθάρα, δεν θα ήμουν υγιής από τη στιγμή που είχα κάθε δύο μήνες λοιμώδης μονοπυρήνωση. Έτσι για 18 μήνες σταμάτησα τις συναυλίες για να αναρρώσω πλήρως, παρ’ όλο που έπαιζα ακόμα κιθάρα».




Session Μουσικός
Ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο, ο Page συχνά έπαιζε σε κλαμπ της εποχής με διάφορες μπάντες και με τους κιθαρίστες Jeff Beck και Eric Clapton. Ένα βράδυ του προτάθηκε να παίξει σε μια σειρά από ηχογραφήσεις για την Columbia Graphophone Company. Αργότερα, o Mike Leander του πρόσφερε συχνή δουλειά στο στούντιο για την Decca Records. Η πρώτη του δουλειά ήταν με το τραγούδι Diamonds, το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 στο singles chart στις αρχές του 1963.

                           

Τον Δεκέμβριο του 2012, Page, μαζί με τους Plant και Jones, τιμήθηκε με το ετήσιο Kennedy Center Honors από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια τελετή στο Λευκό Οίκο. Η τιμή αυτή είναι το υψηλότερο βραβείο των ΗΠΑ για όσους επηρεάζουν την αμερικανική κουλτούρα μέσα από τις τέχνες.



                             


Πηγή: wikipedia.org

Videos




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar