25/4/13

Σαν σήμερα: Albert King



Ο Αlbert King (To κανονικό του όνομα ήταν Albert Nelson) γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1923 στην Indianola , Mississippi , και πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 1992.
Ο Bluesman Albert King ήταν από τους μεγαλύτερους blues ηλεκτρικούς κιθαρίστες μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Παίζοντας αριστερόχειρα και κρατώντας τη κιθάρα του ανάποδα με τις μπάσες χορδές προς τα κάτω απέκτησε ένα ιδιαίτερο ήχο που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους κιθαρίστες. Ήταν μάστορας στα σόλο σε μια χορδή, και έκανε τόσο ιδιαίτερα bendings τα οποία ξεχώριζαν εύκολα από τα σόλο των άλλων κιθαριστών. Πολλοί καλλιτέχνες (κιθαρίστες) επηρεάστηκαν βαριά από το style του,όπως: SRV, CLAPTON ,HENDRIX, BLOOMFIELD.
Στη δεκαετία του 60 οι ηχογραφήσεις του με τη STAX Label δημιούργησαν ένα είδος blues το οποίο περνούσε στα νερά του σύγχρονου τότε soul. Ο King έμαθε μόνος του κιθάρα με μια αυτοσχέδια κιθάρα. Επηρεάστηκε αρκετά από τον Blind Lemmon Jefferson και άρχισε να ασχολείται με τα blues φτιάχνοντας μια μπάντα τους Groove Boys τους οποίους κράτησε μέχρι το 1950. Για κάποιο διάστημα έπαιξε τύμπανα μαζί με τον Jimmie Reed.To 1953 έπεισε τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Parrot label να τον ηχογραφήσει σαν σόλο κιθαρίστα και τραγουδιστή. Ακολούθησαν κάποιες παραγωγές χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Ο Albert King
Αναγνωρίστηκε σαν μεγάλη μορφή των blues όταν υπέγραψε με την εταιρία STAX το 1966.Δούλεψε με τον παραγωγό και ντράμερ Al Jackson- Steve Cropper κιθάρα- Ace Booker T.Jones στα πλήκτρα ,και στο μπάσο τον Donald ‘duck’dunn.Τότου δημιουργήθηκαν και οι μεγάλες επιτυχίες του όπως το born under a bad sign. O Albert king συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μουσικούς του είδους όπως Jimi Hendrix και John Mayall.
Tη δεκαετία του 70 άρχισε να περιοδεύει συχνά παίζοντας και σε rock και soul κοινό.
Το 1983 μπήκε στο Blues Foundation Hall of Fame.Συνέχισε τις περιοδείες στη δεκαετία του 80 και λίγο από τις αρχές του 90.Πέθανε το 1992 από καρδιακή προσβολή ετοιμάζοντας μια νέα ευρωπαϊκή περιοδεία. Ο King έχει παίξει και στην Ελλάδα στις αρχές του 90 .Μάλιστα ήμουν στο live στο μύλο Θεσσαλονίκης στο οποίο ήταν απολαυστικός, έχοντας για support τους δικούς μας Blues wire οι οποίοι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι χωρίς τον Albert King τα blues δεν θα είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα από θέμα τεχνικής. Είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί ψηλά θα κάνει ένα δεύτερο in session παρέα με τον SRV.

Πηγή: http://blues.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar