8 βήματα για την ανάπτυξη υψηλής απόδοσης χρονοδιάγραμμα πρακτικής
Αν είστε όπως οι περισσότεροι κιθαρίστες, τότε μερικές φορές αισθάνεστε απογοητευμένοι με το παίξημό σας. Ξέρετε, ο έλεγχος της κιθάρας χρειάζεται ΠΟΛΥ χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια. Φαίνεται όπως η αναρρίχηση ενός τεράστιου βουνού για να φθάσετε στα πιο προηγμένα επίπεδα παίξημου κιθάρας. Ξέρετε, λίγοι από εκείνους που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν το βουνό πραγματικά θα το κατορθώσουν... αλλά αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να επιτύχετε τους στόχους αυτούς σίγουρα μπορείτε να το κατορθώσετε!
Πράγματι, ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους τόσο λίγοι άνθρωποι γίνονται μεγάλοι κιθαρίστες δεν είναι λόγου έλλειψης ταλέντου, αλλά μάλλον οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν όλα τα πράγματα που χρειάζονται να κάνουν ή να εξασκήσουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν περισσότερο από αρκετή ύλη προς εξάσκηση (λικ, τεχνικές, ασκήσεις, κλίμακες κ.λ.π.), αλλά δυσκολεύονται περισσότερο με τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου το οποίο να τους δώσει το αποτέλεσμα που θέλουν.
Πηγή: http://tomhess.net
Το να μεταφέρετε τις ικανότητες κιθάρας σας το συντομότερο από οπουδήποτε βρίσκονται ακριβώς αυτή τη στιγμή σε οποιοδήμοτε σημείο που πάντα ονειρευόσασταν, μπορεί να κατορθωθεί. Έχοντας ένα καλά δομημένο (αλλά και ευέλικτο) σχήμα πρακτικής της κιθάρας αποτελεί ένα πρώτο βήμα κλειδί για να γίνει αυτό.
Ξέρω ... ξέρω ... Έχετε ακούσει και άλλες φορές για αυτό, φαίνεται «προφανές», γιατί να το συζητήσουμε και πάλι εδώ; ...
... Λοιπόν, δυστυχώς, πολλοί κιθαρίστες έχουν παρερμηνείες σχετικά με το να έχουν ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα εξάσκησης. Άλλοι το έχουν δοκιμάσει για λίγο, αλλά είτε δεν προσκολλήθηκαν σε αυτό, ή είχαν ένα μη αποτελεσματικό σχέδιο πρακτικής για να αρχίσουν.
Έχετε πιστέψει ποτέ σε οποιονδήποτε από τους ακόλουθους μύθους;
Aποτελεσματικές ρουτίνες εξάσκησης κιθάρας είναι βαρετές και παίρνουν όλη τη διασκέδαση από το παίξημο.
Άρχισα να θέτω τον εαυτό μου πάνω σε ένα πρόγραμμα πρακτικής για κιθάρα, αλλά ήταν δύσκολο να το τηρώ.
Προγράμματα πρακτικής είναι πολύ αυστηρά και μειώνουν ή θέτουν περιορισμούς στην δημιουργικότητά μου.
Ένα σχήμα πρακτικής κιθάρας είναι πάρα πολύ δομημένο για μένα, θέλω την ελευθερία να επιτρέπω στον εαυτό μου την ασχολία με τυχαία πράγματα όταν παίζω κιθάρα.
Ρουτίνες πρακτικής για κιθάρα απλά δεν αποδίδουν. Μπορώ να κατορθώσω περαιτέρω πρόοδο χωρίς τέτοια.
Πηγή: http://tomhess.net
Δεν μπορώ να αντέξω να εξασκώ τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα.
Τώρα σκεφτείτε το εξής:
Η αλήθεια είναι ότι «κακές ρουτίνες πρακτικής» ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ! Ωστόσο οι αποδοτικηκές, αποτελεσματικές και ευέλικτες έχουν την δήναμη να μετατρέψουν πλήρως το παίξημό σας, τη μουσικότητά σας και τη δημιουργικότητά σας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Φανταστείτε πόσο καλύτερος θα είναι ο κόσμος του παιξήματος της κιθάρας σας, αφού φθάσετε πλήρως όλους τους μουσικούς στόχους σας!
Καλά σχήματα πρακτικής δεν θα βλάψουν τη δημιουργικότητά σας, το αντίθετο αληθεύει, γιατί κερδίζετε τα εργαλεία ώστε να γίνετε πιο δημιουργικοί ... ΚΑΙ το πρόγραμμά σας μπορεί να περιλαμβάνει επίσης «δημιουργικό χρόνο» για να εργαστείτε στην σύνταξη νέων τραγουδιών, αυτοσχεδίασης, κλπ.
Δεν είναι βαρετό το να εξασκηθείτε πάνω σε αυτό που σχετίζεται άμεσα με ακριβώς αυτά τα πράγματα που θέλετε να επιτύχετε ως κιθαρίστας και μουσικός. Ναι, το να εξασκείτε την ίδια άσκηση για 30 λεπτά «είναι» βαρετό, γι 'αυτό δεν πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα πρακτικής κιθάρας με τέτοιο τρόπο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δομή που να λειτουργεί, όχι μια που να σας τρελάνει.
ΔΕΝ χρειάζεται να επενδύετε όλο το χρόνο εξάσησής σας σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Αν έχετε 90 λεπτά για πρακτική, επενδύσετε 45-60 λεπτά εργασίας από το προγραμματισμένο σχήμα εξάσκησης. Χρησιμοποιήστε τον υπόλοιπο χρόνο για να παίξετε ελεύθερα ότι αισθάνεστε εκείνη την ημέρα.
Οι καλύτερες ρουτίνες ΔΕΝ είναι οι ίδιες κάθε μέρα. Ένα καλό προγραμμα πρακτικής και προπόνησης κιθάρας πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αποδοτικό και ευέλικτο.
Ένα πρόγραμμα πρακτικής αποτελεί έναν οδικό χάρτη προς την ελευθερία του να μπορείτε να παίξετε ότι θέλετε! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κανένα περιθώριο για να διασκεδάσετε, να είστε δημιουργικοί, καθώς και να απολαμβάνετε το παίξημο κιθάρας κατά τη διαδικασία. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα μπορείτε να απολαύσετε τη διαδικασία καλύτερα ΕΝΩ γίνεστε καλύτερος, και να αποφύγετε το άσκοπο παίξημο γύρω από την κιθάρα που δεν έχει κατεύθυνση ή κάποια αίσθηση σκοπού. Ως αποτέλεσμα θα σας πάρει πολύ λιγότερο χρόνο για να γίνετε ακριβώς το είδος εξαιρετικού κιθαρίστα που θέλετε να είστε.
Ο καλύτερος τρόπος για να φανταστούμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα πρακτικής είναι με την αναλογία ενός χάρτη. Όταν προετοιμάζεστε να ταξιδέψετε κάπου, πρέπει πρώτα να αναλύσετε που βρίσκεστε (σημείο Α) και στη συνέχεια να προετοιμάσετε την πιο άμεση και χρονικά αποτελεσματική διαδρομή για να φθάσετε στον προορισμό σας (σημείο Β).
Πηγή: http://tomhess.net
8 βήματα για τη δημιουργία της δικής σας ρουτίνας πρακτικής κιθάρας
Βήμα 1. Γίνετε πολύ σαφείς σχετικά με το ποιοί είναι οι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ μουσικοί & κιθαρικοί στόχοι σας. Αποφεύγετε τους περισπασμούς... υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ «βραχυπρόθεσμων στόχων» και «περισπασμών». Πραγματικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα πρέπει να είναι σε ομοφωνία με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Αν δεν είναι, τότε ίσως απλά να αποσπάτε τον εαυτό σας από ότι θέλετε πραγματικά να επιτύχετε ως κιθαρίστας και μουσικός. Καθώς δημιουργείτε μια ρουτίνα πρακτικής, επικεντρώνεσται κυρίως σε μακροπρόθεσμους στόχους.
Βήμα 2. Εξισορροπήστε υπάρχουσες δυνάμεις και ΟΥΣΙΩΔΗΣ αδυναμίες σας. Επιδιώξτε να μετατρέψετε τις δυνάμεις σας σε σούπερ δυνάμεις και «μόνο» εργαστείτε σε αδυναμίες που είναι πραγματικά «σχετικές» με τους στόχους σας (βλ. βήμα 4 παρακάτω).
Βήμα 3. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο χρόνο μπορείτε να εξασκήστε κάθε μέρα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε και θα έπρεπε να επιτρέψετε «ελεύθερο χρόνο» στο πρόγραμμά σας για να μάθετε, να εξασκήσετε ή να κάνετε άλλα πράγματα με την κιθάρα σας, εκτός του γραπτώς καθεστημένου σχήματος πρακτικής.
Βήμα 4. Πρέπει να είστε 100% σίγουρος ότι γνωρίζετε πραγματικά όλα τα μουσικά στοιχεία που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας, ΚΑΙ πρέπει να είναι ξεκάθαρο για σας ποια από τα στοιχεία αυτά αποτελούν «κύριες» και «δευτερεύουσες» προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθείτε αμέσως τώρα, προκειμένου να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους σας. Για να λάβετε βοήθεια, έχω δημιουργήσει μια εντελώς δωρεάν πηγή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε http://tomhess.net/GoalsManifestation.aspx
Βήμα 5. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η δημιουργικότητα μπορεί να διδαχθεί, να μαθευτεί και να εξασκειθεί. Περιλαμβάνετε πάντα την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο πρόγραμμά πρακτικής σας (ή τουλάχιστον εργάζεστε πάνω σε αυτήν στον ελεύθερο χρόνο σας).
Βήμα 6. Η εφαρμογή είναι κλειδί! Να βέβαιώνεστε να προσθέτετε χρόνο κάθε μέρα για να εργάζεστε πάνω στην εφαρμογή των δεξιοτήτων σας, ακόμα και αν δεν τις έχετε κατακτήσει ακόμα! Είναι μεγάλο λάθος να εξασκήστε μόνο στο να ελέγχετε κάτι, πριν αρχήσετε να το εφαρμόζετε.
Βήμα 7. Μην δημιουργείτε το ίδιο χρονοδιάγραμμα για κάθε ημέρα της εβδομάδας, το πρόγραμμά σας πρέπει να βασίζεται πάνω σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (εγώ χρησιμοποιώ ένα χρονοδιάγραμμα μάθησης και πρακτικής 8 ημερών για τους μαθητές μου - λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σύγκριση με μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα). Ίσως 2 ή 3 από τις ημέρες είναι ίδιες, αλλά οι υπόλοιπες μέρες να είναι λίγο διαφορετικές (όμως εξακολουθούν να βασίζονται στα παραπάνω βήματα)
Βήμα 8. Δημιουργείστε 3-5 διαφορετικά σχήματα πρακτικής 8 ημερών. Χρησιμοποιήστε το καθένα δύο φορές (16 ημέρες) πριν από την εργασία με το επόμενο. Βεβαιωθείτε όταν τα δημιουργήσετε ότι το κάθε ένα είναι βασησμένο στα πρώτα 7 παραπάνω βήματα.
Πηγή: http://tomhess.net
Τι ακολουθεί;
1. Δεσμευθείτε!
2. Μείνετε δεσμευμένος! Ακολουθήστε κατευθείαν το σχέδιό σας και παρακολουθήστε πως το παίξημό της κιθάρας σας γίνεται καλύτερο και ευκολότερο. Εάν σας φαίνεται δύσκολο να μείνετε προσκολυμένος, συνκεντρωθείτε στους «λόγους» πίσω από τους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας, με άλλα λόγια, να έχετε κατά νου «γιατί» θέλετε να φτάσετε αυτούς τους στόχους. Το πώς θα νιώσετε μετά την επίτευξή των και όταν είστε σε θέση να είστε / να κάνετε / να έχετε ότι θέλετε ως μουσικός.
Πηγή: http://tomhess.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου