16/5/13

Έλληνες Μουσικοί: Ο Κώστας Βρετός των Wardrum μιλάει στο Guitar Addicts



To Guitar Addicts έχει την τιμή να σας παρουσιάσει μία συνέντευξη με τον Κώστα Βρετό, κιθαρίστα των Wardrum, με τους οποίους απαριθμεί δυο εξαιρετικές κυκλοφορίες μέσα σε διάστημα ενός έτους, καθώς και solo artist όπου πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό album του. Τεχνίτης – μελωδικός – εφευρετικός έχει καταφέρει να παντρέψει διάφορα στυλ στο παίξιμο και στις συνθέσεις του. 



G.A: Πότε και τι σε επηρέασε να αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη μουσική, και πώς επέλεξες σαν όργανο την κιθάρα;

Κ.Β.: Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν καθαρά δική μου επιλογή η ενασχόληση με τη μουσική, καθώς ήμουν πολύ μικρός. Ήταν πιο πολύ κάτι σαν φυσικό επακόλουθο της μουσικής τρέλας που επικρατεί στην οικογένεια μου! Η κιθάρα φαινόταν σαν η πιο λογική επιλογή, καθώς ο αδερφός μου είχε αναλάβει την "εκπαίδευση" μου και ο ίδιος έπαιζε κιθάρα. Ξεκάθαρα, ως δική μου απόφαση, ήρθε κάποια χρόνια αργότερα, όταν άρχισα να "διαλέγω" ο ίδιος την δική μου μουσική και έπεσα πάνω στους Scorpions και τον Uli Jon Roth. Οπότε και αποφάσισα πως η ηλεκτρική κιθάρα, είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου!



G.A.: Θυμάσαι ποιο ήτανε το πρώτο riff που έπαιξες ποτέ στην κιθάρα;   


Κ.Β.: Αυτό έχει πλάκα…Όταν δεν είχα αρχίσει ακόμη να ασχολούμαι με την ηλεκτρική, ο αδερφός μου, είχε βρει κάποιες παρτιτούρες από το "How many miles to Babylon" του Y.J.Malmsteen! Φυσικά τότε τα παιξίματα φαινόντουσαν σαν κάτι το τραγικά εξωγήινο και αφού δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο κύριος, έβλεπα το κομμάτι σαν κάτι το ακατανόητο, από έναν τύπο με παράξενο όνομα…Αλλά από μία άποψη, μπορείς να πεις ότι το πρώτο riff ήταν του Σουηδού μεγαθηρίου χαχαχαχα  

G.A.: Ποια ήτανε η πρώτη κιθάρα σου-εξοπλισμός κτλ.;   

Κ.Β.: Πω πω…πρέπει να πάμε αρκετά πίσω….αν θυμάμαι καλά, η κιθάρα ήταν ένα όργανο βασανιστηρίων το οποίο άκουγε στο όνομα Action και ο ενισχυτής ήταν ένας 10W Soundforce ή κάτι ανάλογο!


G.A.: Έχεις παρακολουθήσει μαθήματα ή είσαι αυτοδίδακτος;

Κ.Β.: Τα μόνα μαθήματα που έχω παρακολουθήσει , είχαν να κάνουν με την κλασσική κιθάρα, θεωρία και αρμονία και λίγα μαθήματα jazz με τον Μάκη Στεφανίδη στην ηλεκτρική. Κατά τ' άλλα, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για τους φίλους κιθαρίστες και γενικά μουσικούς στη ζωή μου. Υπήρχε πάντα ανταλλαγή ιδεών και μουσικών ανησυχιών, που με ωθούσε να προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος.    


G.A.: Ποιον κιθαρίστα θαυμάζεις - έχεις σαν πρότυπο, και γενικά ποιοι κιθαρίστες έχουν επηρεάσει το παίξιμό σου;

Κ.Β.: Είναι τόσοι πολλοί….αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν σίγουρα ο U.J.Roth. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάρα πολλοί που θαυμάζω για διαφορετικό λόγο. Παράδειγμα, ο Roth είναι πρότυπο όσον αφορά τη μουσικότητα και τον χαρακτήρα στο παίξιμό του. Ο Malmsteen για τα vibrato, σηκώματα και τον έλεγχο του οργάνου. Ο Greg Howe για το groove του και την φρασεολογία του. Ο Nuno Bettencourt για την ρυθμική του προσέγγιση. O Mattias IA Eklundh και ο Ron Thal για την μοναδικότητά τους και πάει λέγοντας… Είναι πολλοί για να χωρέσουν εδώ.  Παρ' όλα αυτά, πιστεύω πως μπορεί να σε επηρεάσει μουσικά και τεχνικά ο οποιοσδήποτε και το οτιδήποτε, άσχετα από το επίπεδο ή το όργανο που παίζει. Απλά πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και το μυαλό ελεύθερο!




G.A.: Τι είδους μαγνήτες και ξύλα προτιμάς; Ποιος είναι ο εξοπλισμός σου;

Κ.Β.: Χμ…έχει να κάνει με το τι ήχο ψάχνεις. Δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο, ώστε να πεις πως με ένα όργανο είσαι καλυμμένος. Από κιθάρες, αυτή τη στιγμή έχω 2 χειροποίητες του Γιώργου Παπάζογλου, μία Cort M2, μία ηλεκτροακουστική Cort καθώς και δύο κλασσικές. Τα προσωπικά μου γούστα τείνουν, προς το μαόνι, για τον όγκο και maple για το attack του και φυσικά την αίσθηση στο χέρι.


G.A.: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάρκα κιθάρας της οποίας είσαι φαν;

Κ.Β.: Βεβαίως…και πρώτα απ' όλα είμαι μεγάλος φαν των οργάνων που κατασκευάζει ο Παπάζογλου (aka DrFret). Εκπληκτική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα μ' αρέσουν πολύ οι Caparison και πολλές άλλες εταιρίες για διαφορετικούς λόγους βέβαια η καθεμία.


G.A.: Τι χορδές (διαμετρήματα) κουρδίσματα και πένες (πάχος) χρησιμοποιείς; Ή μάλλον χρησιμοποιείς ποτέ πένα; Σε έχουμε δει να εξελίσσεις μία ιδιαίτερη τεχνική την οποία ομολογώ ότι στο shredding δεν την συναντάς συχνά. Πες μας δύο λόγια για αυτό.


Κ.Β.: Οι χορδές μου είναι 9-42. Οι μόνες περιπτώσεις που χρησιμοποιώ πένα, είναι σε κάποια ακουστικά live, όπου δεν βρίσκω ιδιαίτερο λόγο να ταλαιπωρώ τα νύχια μου με strumming επί ώρες στη σειρά. Κατά τ' άλλα, δεν χρησιμοποιώ πένα. Όλο αυτό ήρθε φυσικά, από την μετάβαση από την κλασσική στην ηλεκτρική. Βέβαια υπήρχαν δύσκολες στιγμές καθώς κάθε φορά που αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα, δε μπορούσα να βρω λύσεις από κάπου γύρω μου, μιας και δεν υπάρχουν παίχτες που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική στο metal. Οπότε έπρεπε να εφευρίσκω λύσεις καινούργιες σε κάθε βήμα. Κάποιες από αυτές ήρθαν από την τεχνική της κλασσικής και κάποιες από προσαρμογή της τεχνικής που συνήθως χρησιμοποιούν με πένα. Σιγά σιγά λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα, όπου εννοείται ακόμη προσπαθώ να βρίσκω νέους τρόπους παιξίματος, καθώς είναι μία τεχνική που μπορεί να σου ανοίξει πολλές καινούργιες "πόρτες"!





G.A.: Συνεχίζεις να εξασκείσαι στους ίδιους ρυθμούς με παλαιότερα ή περιορίζεσαι στα απολύτως απαραίτητα; Πόσο χρόνο αφιερώνεις περίπου την εβδομάδα;

K.B.: Δυστυχώς πλέον δεν έχω τον χρόνο που θα ήθελα να αφιερώσω στη μελέτη μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέχω από το όργανο. Απλά το βάρος έχει μετατεθεί στη σύνθεση και τα live και μέσα σ' αυτά προσπαθώ να βάλω τη μελέτη. Πάντα προσπαθώ, για παράδειγμα, να βάλω κάτι καινούργιο στα κομμάτια μου και να αυτοσχεδιάζω στις συναυλίες, ώστε να με κρατάω σε "εγρήγορση" κατά κάποιον τρόπο….     


G.A.: Έχεις κάποιους σπόνσορες-συνεργασίες όσον αφορά τον εξοπλισμό σου γενικότερα; Πόσο εύκολα-δύσκολα μπορεί κάποιος να το επιτύχει αυτό στην χώρα μας;

K.B.: Οι κιθάρες που χρησιμοποιώ, είναι όπως προανέφερα του Γιώργου Παπάζογλου, τα πεταλάκια και οι ενισχυτές είναι Telegun. Χειροποίητες κατασκευές από έναν έλληνα κατασκευαστή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Καταπληκτικά μηχανήματα, με βασικό γνώμονα τον άριστο ήχο και πίστεψε με το καταφέρνουν στο έπακρο. Οι χορδές που χρησιμοποιώ είναι Bulk, Ιταλικής προέλευσης και οι ζώνες Bead L'Mania, χειροποίητες επίσης από LA. Δεν πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη διαφορά από το εξωτερικό, απλά έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα λάθος εδώ. Δεν έχει πάντα σημασία το παικτικό επίπεδο σ' αυτόν τον τομέα. Είναι, όπως και πολλά πολλά άλλα, ένα είδος συνεργασίας ανάμεσα σε δύο πλευρές. Ο καθένας συμβάλλει τον δικό του "οβολό" σ' αυτή την σχέση. Ο μουσικός διαλέγει τα εργαλεία που θα τον ικανοποιήσουν ηχητικά και η εκάστοτε εταιρία, θέλει έναν μουσικό ο οποίος μπορεί να προβάλει και να προωθήσει σωστά τα προϊόντα της.


G.A.: Πώς βλέπεις το επίπεδο των κιθαριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια?

K.B.: Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, έχουμε φοβερούς μουσικούς και μπάντες. Το επίπεδο ανεβαίνει ραγδαία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε παίκτες παγκοσμίου επιπέδου και βλέπουμε συνέχεια να βγαίνουν στην επιφάνεια και καινούργια παιδιά που έχουν πραγματικά κάτι να πούνε. Απλά, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αποβάλουμε από πάνω μας κάποια σαράκια που κατατρών τη σκηνή της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Είναι, πιστεύω, ώρα να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να αφήσουμε στην άκρη συμπεριφορές που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας απομακρύνουν από τον στόχο, που είναι ΠΑΝΤΑ η μουσική και διαιωνίζουν νοοτροπίες που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ...


G.A.: Μπορείς να μας περιγράψεις μια ονειρική/ιδανική συναυλία που θα ήθελες να δώσεις;

Κ.Β.: Όλες οι συναυλίες έχουν κάτι το μοναδικό. Έχω βρεθεί σε μεγάλες σκηνές, όπου πραγματικά ανατριχιάζει όλο σου το σώμα, αλλά και σε πιο μικρές καταστάσεις που η ενέργεια του κόσμου σε αρπάζει από το λαιμό. Αλλά σε ονειρικό επίπεδο, θα ήθελα πάρα πολύ να ζήσω την εμπειρία ενός  jam live με όλους τους κιθαρίστες που έχω αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια...


G.A.: Πέραν της μουσικής ποια είναι τα χόμπι σου γενικότερα; 

K.B.: Η μουσική χαχαχαχα….Χμ, για να δούμε….Μ' αρέσει πολύ το διάβασμα και προσπαθώ πάντα να διαβάζω κάτι καινούργιο, όταν ο χρόνος το επιτρέπει. Γενικά μ' αρέσει οτιδήποτε βάζει το νου σε κίνηση! 

G.A.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το προσωπικό σου άλμπουμ Pictures of a Broken Heart από την Steel Gallery Records. Πες μας δυο λόγια για το όλο στυλ του άλμπουμ και πως είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα.

Κ.Β.: Το άλμπουμ κινείται στα ίδια μουσικά πλαίσια με τον πρώτο δίσκο, αλλά πιο ξεκάθαρα κατά κάποιον τρόπο. Είναι δηλαδή πιο metal και πιο fusion συγχρόνως, από τον προκάτοχό του.  Μέχρι στιγμής, όλα μοιάζουν υπέροχα χαχαχα…Ο κόσμος φαίνεται να το έχει αγκαλιάσει και αυτό είναι κάτι που σου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζεις….





G.A.: Ας πούμε και 2 λόγια για τους Wardrum:

-Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας;

Κ.Β.: Heavy Metal και τα μυαλά στα κάγκελα χαχαχα! Από την αρχή ο στόχος μας ήταν να παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε όπως την έχουμε στα αυτιά μας. Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι ένα κράμα heavy-power, με αρκετές επιρροές από τη μουσική του τόπου μας και μία μικρή δόση prog τρέλας!     

G.A.: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς όταν συνθέτεις (συνθέτετε) μουσική για τους Wardrum;    


Κ.Β.: Πάντα στόχος στη μουσική της μπάντας, είναι η μελωδία. Όλα χτίζονται γύρω από τη μελωδία της φωνής. Από κει και πέρα, αρχίζει η ενορχήστρωση του κομματιού κι αφήνεις να σε πάει αυτό. Εξάλλου η μουσική είναι ένα ταξίδι. Εάν δεν το απολαύσεις εσύ ο ίδιος, δεν πρόκειται να το κάνει και κανένας άλλος.


G.A.: Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Κ.Β.: Οι κλασσικές θα έλεγα… από Black Sabbath, Rush, Crimson Glory, Judas Priest, μέχρι την κλασσική μουσική και τον Χατζηδάκη για παράδειγμα. Αλλά θα έλεγα πως η σημαντικότερη επιρροή, είναι η ίδια η ζωή. Η μουσική είναι πάνω απ' όλα ψυχοθεραπεία, οπότε προσπαθούμε να έχουμε τις πόρτες ανοιχτές και να την αφήνουμε να μιλάει από μόνη της.

G.A.: Σε ποιο σημείο βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή;

Κ.Β.: Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες προγραμματισμένες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και το μουσικό ταξίδι δεν σταματάει. Εξάλλου είμαστε μία φρέσκια μπάντα ανήσυχη και με άπειρη διάθεση για δουλειά.



G.A.: Από τα riffs/solo που έχεις γράψει μέχρι στιγμής μπορείς να ξεχωρίσεις 2-3 ως τα πιο αγαπημένα σου είτε από Wardrum είτε από τον προσωπικό σου δίσκο;

Κ.Β.: Α…πολύ δύσκολο αυτό. Είναι σαν να πρέπει να κόψω το ένα μου δάχτυλο! Δεν έχει σημασία ποιο, όλα πονάνε το ίδιο!

G.A.: Κάπου εδώ να σε ευχαριστήσω. Ας κλείσουμε με ένα μήνυμα προς όλους τους επίδοξους κιθαρίστες.

Κ.Β.: Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και όσους διαβάσατε αυτή την συνέντευξη. Δουλειά και αγάπη για αυτό που κάνουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ γιατί ξεκινήσαμε να παίζουμε αυτό το υπέροχο όργανο. Για όλα μας τα νέα μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε συχνά το site μας www.wardrum.gr. Stay Heavy!!!!



Έχουνε πει γι' αυτόν: 

"Kosta is a great player, but also gets what I'm trying to put across with the more punk and hardcore element. So, he's easy to work with and hope to do more with him. A great guy as well, not sure about the purple though(inside joke)!" 
PAUL DIANNO

"A great player with all the right ingredients - tone, phrasing, melody, technique. A talented well-rounded player." 
RON THAL (Bumblefoot-Guns N' Roses)

" This is one of the craziest things I've seen in my life.Amazing player, one of the best I know." 
ROB MARCELLO (Danger Danger)

"A great player who masters every style from Metal to Jazz with a great sense for rhythm and melodies" 
CORVIN BAHN (Gamma Ray, Uli Jon Roth)

"Beautiful playing,great writing,rock lives in Greece!!!" 
KAT DYSON ( Prince )

"Love the technique, but most of all, great feeling" 
ROLAND GRAPOW (Masterplan)

"Great playing. Love the finger technique" 
PRASHANT ASWANI

"I have had the pleasure of performing with Kosta Vreto. I can say without hesitation that Kostas possesses a special talent that must be seen and heard to be fully appreciated. 
Perhaps more importantly, Kosta is a man who responds to life from the heart, shows a lot of compassion for his fellow man, and remains ever helpful to those who desire to know what his music is all about. He represents a rare combination of artist, student of life and music, and teacher, all with a kind, humanitarian demeanor. 
I highly recommend Kosta to your program, playing opportunity, or teaching position." 
KOSTAS ANASTASIADIS




Wardrum Official Webpage: 

Facebook:

Youtube:

Reverbnation:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar